Paperi ja Puu 4/2017 haastatteli ProBoreal:n asiantuntijaa

14.12.2017

Paperi ja Puu kirjoitti artikkelin "Puubiomassa meesauunien polttoaineena" joulukuun teemanumerossaan: Kestävä biotalous.

Ohessa lainaus artikkelista:

Digitalisaation myötä kehittynyt polttotekniikka tarjoaa sellutehtaille parempaa tehokkuutta, pienempiä päästöjä sekä puhtaampaa imagoa.

Meesauunien uusissa polttimissa pystytään käyttämään samanaikaisesti jopa kuutta eri polttoainetta: kaasuja, nesteitä ja pölyä. Suuren viskositeetin nesteiden syötön tukkeentumattomuus on ratkaistu uudella suutinrakenteella. Kullekin polttoaineelle syötetään erikseen sen tarvitsema happi.

Eri polttoaineiden liekkejä ei rakenneta erikseen, vaan toteutetaan yksi sipulimainen liekki, jossa nestemäiset polttoaineet syötetään keskelle, sitten rengasmaisesti niiden tarvitsema ilma. Seuraavaksi polttimeen lisätään kaasut ja ilma, ja lopuksi esimerkiksi puupöly ja ilma. Liekkiä monitoroidaan konventionaalisten antureiden lisäksi liekkikameran avulla. Liekin leveyttä, pituutta ja lämpötilaa säädetään jatkuvasti tasaisen polton varmistamiseksi.

“Liekin hallinnan tuloksena saavutetaan huomattavasti perinteistä järjestelmää tasaisempi ja optimoitu palamistulos ja teho sekä päästöjen suhteen minimoitu palamisprosessi”, kertoo konsulttiyhtiö ProBoreal Oy:n myynnistä ja liiketoiminnan kehityksestä vastaava Petri Nyberg. ProBoreal Oy edustaa Clean Combustion AB:n polttimia Suomessa.

Biopolttoaineet ja hiukkassuodattimet leikkaavat päästöjä

Uusi teknologia on aina investointi, josta on kysymys myös meesauunien nykyaikaisten polttimien kohdalla. Tällä hetkellä noin 40 MW:n poltin maksaa 0,5 - 1 M€ järjestelmän laajuudesta ja automaation rakentamistarpeesta riippuen. Toimitetuissa järjestelmissä on saavutettu suuruusluokkaa 10 prosentin polttotehokkuuden parantuminen, joka heijastuu suoraan polttoainekuluihin. Päästöjen suhteen tehokkuuden parannus vähentää vastaavasti suoraan CO2-päästöjä.

Vielä suurempi taloudellisen hyödyn ja myös CO2-päästöjen pienentämisen potentiaali piilee mahdollisuudessa vaihtaa fossiiliset polttoaineet aikaisemmin vaikeasti poltettaviin biopolttoaineisiin. Esimerkiksi raskasta polttoöljyä voidaan korvata pikiöljyn, metanolin, hajukaasujen, tuotekaasun ja puu- tai ligniinipölyn yhdistelmällä. 

07.04.2022Clean Combustionin poltin mahdollistaa maakaasun korvaamisen muilla polttoaineilla
13.01.2022FM Timber valitsi infraäänipuhdistuksen
20.10.2021Kinnaskoski Oy tehostaa nuohousta infraäänellä
18.09.2021Juupajoen Lämpö / JPJ-Wood lisää energiatehokkuutta Infraääni nuohoimella
18.08.2021VersoWood Riihimäki tehostaa kuivaustaan infraäänipuhdistimella
15.07.2021UPM Korkeakosken saha tehostaa sahatavaran kuivausta
01.08.2020Iisveden Metsä Oy otti käyttöön Heat Managementin infraäänipuhdistimen
20.04.2020ProBoreal on Noram Internationalin edustaja Suomessa
15.01.2020Ensimmäinen Lagge Ab:n valmistama Viscomat II laitteisto toimitettu Savonlinnan Ammattikorkeakoululle
06.01.2020Frank PTI:n Valley Beater toimitettu

Siirry arkistoon »